fbpx

Wat te doen bij een elektrotechnische storing?

Wat te doen bij een elektrotechnische storing? 1141 600 R&R Elektrotechniek


Wat te doen bij een elektrotechnische storing?

Storing

Je zit na een dag hard werken lekker op de bank met een kopje koffie of thee. De TV staat aan, de gashaard brandt heerlijk, op je fornuis staat alvast een maaltje voor morgen te pruttelen en boven liggen de kinderen nog even in de gezellige schemer van hun nachtlampjes te lezen in bed. En dan: BOEM…de stroom vliegt eruit! Weet jij wat je moet dan bij stroomuitval in je huis? Wij geven je een aantal handige tips:

Vind de oorzaak

Achterhaal eerst of het een stroomstoring is in jouw huis of een algemene storing in de wijk. Gaan alle lampen in huis niet meer aan en is de straatverlichting ook uit? Dan heb je te maken met een algemene stroomstoring. Meld deze bij 0800-9009.

Is dit niet het geval? Dan is er mogelijk sprake van kortsluiting of overbelasting in huis. Kijk eerst in de meterkast. Is er een stop gesprongen? Dan is de storing in je eigen huis ontstaan. Schakel alle apparaten in deze groep uit en haal ook de stekkers uit het stopcontact. Zet vervolgens de aardlekschakelaar weer aan en schakel alle apparaten één voor één weer aan. Bij het defecte apparaat valt de aardlekschakelaar vanzelf uit en heb je de boosdoener gevonden. Ligt het niet aan één van de apparaten in huis en kom je er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op.

Beperk de schade

Beperk de schade door de koelkast en vriezer zo min mogelijk open te doen zodat het eten minder snel ontdooit en bederft. Koud weer buiten? Hou de warmte binnen door ramen en deuren gesloten te houden. Haal vervolgens stekkers uit de stopcontacten om overbelasting en schade aan apparaten te voorkomen op het moment dat de stroomstoring verholpen is.

Voorkom een storing

Voorkom kortsluiting door geen kabels in het stopcontact te steken die beschadigd zijn of waarvan de draden blootliggen. Rol snoeren helemaal uit en haal ze uit de knoop voordat je deze gebruikt. Pak de stekker altijd vast als je deze uit het stopcontact wil halen en trek niet aan de kabel. Gebruik ook nooit meer ampère dan is toegestaan om overbelasting te voorkomen.

Tips om voorbereid te zijn op een stroomstoring

  • Bewaar een opwindbare zaklantaarn (een knijpkat) in je meterkast. Je kunt ook de zaklampfunctie van je smartphone gebruiken.
  • Leg een opwindbare radio of een radio op batterijen klaar in je meterkast.
  • Zorg voor waxinelichtjes en lucifers in de buurt van je meterkast.
  • Hang het storingsnummer (0800 – 9009) en ons telefoonnummer in je meterkast. Wij sturen snel een van onze vakmannen naar je toe.